Tools
Login
You are here: Home » FAQs » 01.1 Γενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ
Δευτέρα, 18 Μαρ 2019

01.1 Γενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Τα φρέσκα φασόλια (για να υπολογίσουμε το πόσο φρέσκα είναι τα φασόλια του καφέ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δυο παράγοντες, πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που ψήθηκαν και πόσος χρόνος έχει περάσει από την στιγμή που αλέστηκαν) είναι απαραίτητα και ο ποιο σημαντικός παράγοντας για να έχουμε καλή ποιότητα αποστάγματος καφέ. Υψηλής ποιότητας φασόλια, είναι φυσικά επιθυμητά, αλλά τι να τα κάνεις αν έχουν μπαγιατέψει; Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρό κρυστάλλινο νερό, η απόσταξη του καφέ πρέπει πάντα να γίνετε με καθαρό και σε ιδανική θερμοκρασία εξοπλισμό και πάντα σε κατάλληλους χρόνους, ουτε πολύ αργά ούτε πολύ γρήγορα.

Απλά, αγοράζοντας υψηλής ποιότητας φασόλια καφέ δεν αποτελεί εγγύηση για έναν τέλειο καφέ, αν τα συγκεκριμένα φασόλια είναι μπαγιάτικα, η θερμοκρασία απόσταξης χαμηλή, το νερό χαμηλής ποιότητας και ο εξοπλισμός (μηχανή καφέ) βρόμικος τότε τα λεφτά σας θα πάνε χαμένα. Χαμηλότερης ποιότητας φασόλια, αλλά φρέσκα και αλεσμένα λίγο πριν την απόσταξη, θα μας προσφέρουν σίγουρα καλύτερης ποιότητας καφέ από ότι τα υψηλότερης ποιότητας μπαγιάτικα.

Με όλες τις μεθόδους αποστάξεως καφέ ο σκοπός είναι να ισορροπήσουμε την δύναμη του καφέ και την ένταση. Αν και τα δύο αυτά στοιχεία είναι ξεχωριστά πολλές φορές μπερδεύονται. Ο αποσταγμένος καφές είναι πάνω από 98% νερό, και ανάλογα με το ποσοστό καφέ/νερό που χρησιμοποιούμε προκύπτει το πόσο δυνατός είναι ο καφές, δηλαδή πόση ποσότητα αποσταγμένου καφέ έχουμε σε σχέση με τον νερό. Αν τα ποσοστό δεν είναι σωστό τότε ο καφές θα είναι η πολύ δυνατός ή πολύ ελαφρύς. Συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα τις ποσότητας καφέ που χρησιμοποιούμε σε σχέση με την ποσότητα νερού. Επίσης η ποιότητα του διαλύματος του καφέ που αποστάζεται καθορίζει την ένταση. Αν το διάλυμα που προκύπτει από την απόσταξη είναι λίγο (για τον λόγο ότι ο καφές δεν έχει αλεστή σωστά η δεν ήρθε σε επαφή με το νερό για αρκετή ώρα), τότε ο καφές θα χάσει τα κύρια συστατικά που του δίνουν την γεύση του. Αν τώρα γίνει το αντίθετο και το διάλυμα που αποσταχθεί είναι πολύ ( ο καφές αλέστηκε πάρα πολύ η ήρθε σε επαφή με το νερό για πολύ ώρα), τότε το τελικό απόσταγμα του καφέ θα είναι πολύ πικρό. Την ένταση του καφέ μας την δίνει το επιθυμητό εύρος του διαλύματος του καφέ που προκύπτει από την σωστή απόσταξη.


Συνδεδεμένοι Τώρα

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προτεινομενοι συνδεσμοι

Espressoshop.gr

.........................

Chocolaterie.gr

.........................

Caffeparana.eu

.........................

Balleticafe.gr

.........................

caffeparaiso.com
.........................

www.vbmespresso.it