Tools
Login
You are here: Home » FAQs » 02.5 Ποια η διαφορά μεταξύ στεγνής επεξεργασίας και υγρής;
Σάββατο, 23 Μαρ 2019

02.5 Ποια η διαφορά μεταξύ στεγνής επεξεργασίας και υγρής;

E-mail Εκτύπωση PDF

Αυτό αφορά στο πώς αφαιρείται ο πολτός από το φασόλι.

Η στεγνή επεξεργασία είναι και η παλαιότερη μέθοδος. Τα "κεράσια" του καφέ πλένονται καλά και μετά αφήνονται να ξεραθούν σε επίπεδες επιφάνειες στον ήλιο για ορισμένες εβδομάδες, η εναλλακτικά ξεραίνονται με μηχανήματα. Κατά την διάρκεια αυτής τις διαδικασίας ο πολτός ζυμώνεται και δίνει μία ιδιαίτερη γεύση στο φασόλι. Μετά το στέγνωμα των φασολιών γίνεται μηχανική επεξεργασία για την αφαίρεση των στρώσεων που έχουν ξεραθεί.

Στην υγρή επεξεργασία οι εξωτερικές στρώσης αφαιρούνται με ειδικά μηχανήματα.  Κατόπιν το φρούτο με εκτεθειμένο τον πολτό αφήνετε να ζυμωθεί σε δεξαμενές που περιέχουν βακτήρια και τα ενζυμα, που δημιουργούνται "φυσικά", τρώνε τον πολτό. Τα φασόλια μετά πλένονται και αφήνονται να στεγνώσουν είτε από των ήλιο είτε σε μηχανήματα. Μετά το στέγνωμα γίνετε επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα εναπομένοντα στρώματα.

Σε μία άλλη διαδικασία (semiwashed),  κάποια φασόλια δεν πλένονται αρκετά, αφαιρείτε ο φλοιός του φρούτου και ο πολτός αφήνετε να στεγνώσει επάνω στα φασόλια. Μετά ακολουθείται η στεγνή επεξεργασία, κατά την οποία ο πολτός βρέχεται.

Σε γενικές γραμμές κάποιοι λένε ότι η στεγνή επεξεργασία βελτιώνει το σώμα και την πολυπλοκότητα, ενώ η υγρή επεξεργασία βελτιώνει την οξύτητα και την καθαρότητα. Η διαδικασία του να μην πλένονται αρκετά τα "κεράσια" (semiwashed), είναι μία προσπάθεια να συνδυάσει την στεγνή επεξεργασία και την υγρή επεξεργασία ώστε να επιφέρει και των δύο τα αποτελέσματα.

Συνδεδεμένοι Τώρα

Έχουμε 58 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προτεινομενοι συνδεσμοι

Espressoshop.gr

.........................

Chocolaterie.gr

.........................

Caffeparana.eu

.........................

Balleticafe.gr

.........................

caffeparaiso.com
.........................

www.vbmespresso.it